selamat hari lahir adik!



selamat hari lahir adikku fadhilah othman!

saja je akak post lambat...hehehe...

semoga adik sentiasa mendapat rahmat Allah...

semoga adik mendapat kesejahteraan di dunia dan di akhirat..

semoga dengan peningkatan umur meningkat jugalah tahap iman dan amal..

semoga adik sentiasa gembira...




nukilan khas untuk awak....


Assalamualaikum....


alhamdulillah..masih mendapat nikmat daripada Allah...


nukilan ini khas untuk 'awak'

saya hormati awak...
saya sayang awak...


saya hormati ketegasan awak..
tapi..kalo boleh janganla terlalu tegas dalam semua hal...
kadang-kadang awak perlu berlembut..
lembut tidak bermakna lembik..

saya tau awak garang...
tapi janganla terlalu garang..
hingga semua orang takut...
nanti..bukan orang takut..
orang makin membenci..

saya tau awak serious orangnya..
tapi jangan la senyum pun susah...
senyum kan sedekah..
senyum kan bagus..
nanti awak nampak lagi muda..

saya tau awak sensitif..
tapi janganla hal kecik pun nak terasa..
ala..hal kecik je..
bukan awak rugi apa-apapun..

saya tau awak bukan pemarah..
tapi janganla sesekali menampakkan awak begitu..

saya tau awak kadang-kadang naik angin sebab perkara yang perlu...
tapi lagi baik awak bersabar dan fikir dari semua sudut sebelum apa-apapun..
kalau terburu-buru nanti mungkin awak akan tersalah langkah atau buat keputusan yang tidak berapa bijak...
dan..menyesal..

akhir sekali..
awak kena sentiasa muhasabah diri..
hari ini perlu lebih baik dari semalam..
hari esok perlu lebih baik dari hari ini..

mohon kepada Allah agar sentiasa mendapat rahmatNya..
mohon agar Allah sentiasa membantu kita untuk menjadi muslim yang sejati..


saya rasa setakat itu sahaja dari saya khas buat awak...

wasalam...



sedih :(

salam...


alhamdulillah..hari ni masih lagi diberi nikmat kesihatan..

alhamdulillah juga kerana Allah dah sembuhkan migrain semalam..berdenyut-denyut sakitnya..

hari ni sedih la..broadband dah rusak pulak..ni pun pinjam sekejap rumet's broadband.

sekarang dah buat keputusan after menilai segala kemungkinan..

esok after exam nk kua g KLCC nak cut broadband ni...sayonara broadband..wuuu...:(

tapi xpe..ada hikmah di sebaliknya...(tak payah online masa exam)

ok...that's all nk catat kat laman ni..saja je nk lepaskan kesedihan...isk isk..

Now..cik tikah! sekarang stop sedih..go for final

revision!

moga apa-apa sahaja yang terjadi... kita semua sentiasa dalam rahmat Allah...

semoga Allah memberi saya, rumet-rumet saya dan juga rakan-rakan seperjuangan

kemudahan untuk menjawab exam esok.

InsyaAllah..

salam...

bacalah kalau nak tau...

Salam..

alhamdulillah...all praises to Allah..

tahniah buat ipgm-kpm kerana telah siap projek naik taraf...esok perasmiannya..

hari ni hari yang bz bagi sahabat-sahabat kat sana buat persiapan untuk esok...

cian...xpalah..tugas...

so, pagi tadi..saja ja la saya ikut fifi, adik ngn amin g asrama baru...penyelia asrama suh fifi siapkan bilik utk TPM tengok nti...

besar la bilik kat sana..luas amat untuk 2 orang..cm hotel 3 bintang pun ada..

ok la..

pastu tbe2..ada la sorang penyelia asrama ni yang lebih dikenali dengan nama Puan S-----...
(nama sebenar)

di bawah ni sedutan perbualan kitorang sebentar td..

Puan S: "Awak berdua ada kerja x??"(nada berbisik)

Ktorang: "err..xde..npe??(bisik jugak...hesitate nk jawab masa ni..)

Puan S: "err..awak boleh tolong saya tak??"(dengan muka manis la)

Ktorang: (bermonolog)..apa lak Puan ni nak suh ktorang buat..tapi ktorng jawab la boleh sebab secara logiknya takkan nak kata xleh lak kan..)

Puan S :(muka gembira)"ha..saya nak mintak tolong awak ni..saya bayar awak dua orang..

Ktorang:(dok mikir dah apa aje la yg puan ni nk soh ktorang wat..)..."apa?"

Puan S: Saya nak mintak tlong awak berdua cuci tandas kat depan tu..nti TPM nk masuk nti..

Ktorang:"ha??..err....hmm..ok la...(ktorang pun ok je la..janji dia bagi upah..)

Puan:tapi awak senyap2 je..jangan bg pensyarah nampak..nti awak tutup pintu tandas tu...
Ktorang:"ek??..ye la..ok2...

masuk je dalam tandas ktrang dah terkekek2 dah gelak.. puan ni..tau pun takot lecturer

nampak..takut kena marah..tapi suh ktorang buat plak..siap upah lagi takut ktorang xnak buat...

so..ok la...

kami berdua pun bekerja la bersungguh-sungguh selama setengah jam mencuci dua buah
tandas tu..

pastu fifi sedar ktorang cuci tandas pastu dia g tnya Puan S npe ktorang wat....pastu muka puan s pucat la jugak..gagap-gagap jawab"..err...saya upah dorang"...(takot fifi btau lecturer le!)

haa...klakau la..

ktorang kata xpela..xksahla...dia bagi upah...

so..kesudahannya...td dengan mencuci tandas tu ktorang dapat la 20 inggit...

ok la..bukan tandas kotor pun..tandas xpenah guna lagi je...hehehe...sampai berkilat ktorang buat..



cengginila rupanya..huhu~cye tak...

20 inggit..lepas lunch tu...ngee~

then..pastu..kendian.. pas dapat upah trus kami g dari sana..kalo tidak nant kena buat keje lagi...xmau dahhhh...

huhu~~

setakat itulah pengalaman keje ktorang hari ni..lucu ja....

salam...




~going deep~

salam..

something just popping out from my mind..

we as human cannot run from making mistakes..

that's why we were given brain and aql to think before we do something..

realise or not..we sometimes did the same wrong thing twice..maybe..its not that we are not

thinking but..for sure..we didn't think much!..our thinking skill is still in the lower order

thinking and still not going into higher order thinking!...eh??..huhu..hmm..but for sure..

we have to think wisely before doing, saying or writing something..


walahua'lam..

hoping that Allah always with us and guides us in every way, at all times..

the right thing to do..


salam alaik..

alhamdulillah...masih diberi pelbagai nikmat oleh Allah hingga saat dan ketika ini..

dah agak berkurun rasanya tak menjengah blog ni..sumanya sebab terlupa domain name..hehe..banyak sangat pakai kalamindah..dah terkeliru dengan domain name untuk multiply.com(requirement untuk salah satu course)
tapi yang sebenarnya tak ada masa dan tak ada idea nak tulis apa..

hari ni..terdetik pulak nak menulis pasal apa yang dapat dari seorang ustaz di kuliah ringkas sempena exam yang dah tak lama nak memunculkan diri..kurang dua minggu..uishh..takotnya...

Sabda Rasullullah S.A.W yang bermaksud: sampaikan daripadaku walau sepotong ayat...
dapat dilihat disini kepentingan menuntut dan menyampaikan ilmu yang bermanfaat..yang membawa kebaikan..

untuk menyampaikan..perlulah mempunyai ilmu..
untuk mempunyai ilmu mestilah mencari..
bila mencari ilmu..perlulah mencari ilmu yang bermanfaat..dan ilmu yang dicari membawa kita kembali pada Allah S.W.T
bukan membawa kita semakin jauh...

Rasulullah pernah bersabda maksudnya: terdapat 3 jenis orang yang mencari ilmu tetapi Allah campakkan mereka ke dalam neraka.
yang pertama ialah orang yang menuntut ilmu bertujuan untuk berdebat dengan ulama'.
yang kedua ialah orang yang menuntut ilmu untuk berbahas dengan orang jahil supaya menampakkan dirinya hebat dan bijak.
yang ketiga ialah orang yang menuntut ilmu untuk orang ramai tertumpu padanya /untuk mendapat pengaruh..

nau'zubillah..

takut mendengarnya. kita semua dan diri saya sendiri berharap jauh dari termasuk dalam kategori ini..

kita perlu tuntut ilmu dengan ikhlas kerana Allah..barulah Allah akan bagi kita ilmu tersebut..

menuntut ilmu perlulah kepada ilmu yang bersifat a'ini(wajib atas setiap individu muslim) dan kifai(collective responsiblity)

Imam al Ghazali berpesan supaya jangan terlalu mengajar ilmu yang fardhu kifayah kerana ia tak kan habis..

tumpukan lebih pada ilmu fardhu ain tetapi jangan ditinggal fardhu kifayah..kerana kita hidup di dunia..

jom kita semua muhasabah diri kembali..banyak lagi yang perlu dibaiki..terutama diri ini..

tuntut ilmu kerana Allah..

wallahua'lam..

come back...Happy Ramadhan...


assalamualaikum...

alhamdulillah..now i have the time to be here...huhu...

what a hectic month..after coming back here.i really didn't have the time to write something to be posted in this blog..i was very buzy..and this sem is very pack i would say.

starting from early July, i came back here and start to register for mahallah..and my whole class encountered the same problem that we were not given the single room and we have to be in the transit room..8 people in one room and the room was very packed with people and our things.

i admitted that this happened because we did not pre-register.But there was a notice pasted on the board claiming that the single room will be provided according to the seniority but we did not get that priority.At one point of time..i was unhappy, because we were not being treated fairly.One of the part -timer at the office said to us that we have no priority here(in iium) and it was said in front of several other students.it hurts both my friend and i when we asked for changing room.It was a little bit unfair to say that to us because it seemed like we have no priority because we were twinning students.Not direct intake or CFS..Even though we were just twinning students..hmm..that was sad..

but..that was about a month ago..now..alhamdulillah..we already got single room and i just move in last Sunday..

it was very tiring to move all the things from Block D to Block C and up to level 3..but now i am very happy because i have my own room and have my good friends as my roommates..all the problems solved..alhamdulillah..

so..in this month of Ramadhan..we are having our sweet time fasting together and breaking fast together..




~~today is 3rd of Ramadhan and i miss my family very much...

wassalam...

About this blog

Pages

tentang diriku

Followers

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

cellalu


ShoutMix chat widget